Wonen op het nieuwe eiland Waddenkoog

Gepubliceerd op 14 oktober 2004Sociaal-economischAangemaakt door InterWad (gelezen in het NvhN - Mick van Wely)

Groningen

Wie wil wonen op een waddeneiland, hoeft straks niet meer te kiezen tussen Schiermonnikoog, Terschelling, Ameland, Texel of Vlieland.

Ingenieursbureau Oranjewoud heeft twee nieuwe eilanden ontworpen. Oranjewoud presenteert de plannen donderdag in het Groninger Martiniplaza.

Waddenkoog en Sterna. Het eerste is voor mensen, het tweede voor dieren. Om de bouw van Waddenkoog mogelijk te maken wordt de Waddenzee ter hoogte van Usquert letterlijk de provincie binnengelaten. Er ontstaat dan een kleine binnenzee, waarin het eiland wordt gebouwd. Een eiland voor de beter bedeelden, want wonen op Waddenkoog gaat wel wat kosten. De bewoner is daarvoor wel omringd door prachtige natuur en vooral veel gezondheidscentra.

Natuureiland Sterna wordt een 'buitengaats' eiland en komt volgens de plannen voor de kust bij Harlingen te liggen. Wonen is er niet toegestaan. Mensen kunnen het eiland wel bezoeken.

Oranjewoud zet de plannen uiteen op het congres 'De regio pakt de ruimte', dat een initiatief is van de Rijksuniversiteit Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

''De eilandplannen zijn vooral bedoeld om deelnemers aan het congres uit te dagen, om zelf te komen met ideeën over het woon- en leefklimaat in het Noorden'', zegt Pieter Witzenburg van Oranjewoud. Fakeplannen dus? Volgens Witzenburg niet helemaal. ''Mensen willen graag wonen aan de kust en snel kunnen recreëren. Dat kan op zo'n eiland.'' Volgens het bureau kan Waddenkoog in 2015 gerealiseerd zijn.

Directeur Hans Revier van de Waddenvereniging kan het plan van Oranjewoud niet waarderen. ''Een zeer slecht idee. De Waddenzee is een resultaat van een natuurlijk proces. Daar moet je niet in roeren. Of we gooien het roer radicaal om en we maken van de Waddenzee een pretpark en dierentuin.''