Werkgroep pleistocene zoogdieren in EcoMare

Gepubliceerd op 2 april 2004OverigAangemaakt door Ecomare

Op zaterdag 10 april komt de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren bijeen in EcoMare. Bij die gelegenheid zullen ook twee nieuwe uitgaven worden gepresenteerd: een boekje over de wolharige neushoorn en de poster 'Dieren van de Mammoetsteppe'. Belangstellenden zijn welkom om de bijeenkomst van de werkgroep, die duurt van 10.00 tot 16.30 uur, bij te wonen.

EcoMare heeft een model van de wolharige neushoorn in de expositie Leven op een eiland. Naar aanleiding daarvan hebben de bekende paleontoloog Dick Mol, John de Vos, als paleontoloog verbonden aan Naturalis, en Arthur Oosterbaan van EcoMare een boekje geschreven dat is uitgegeven door de Neushoornstichting. (Deze stichting houdt zich in de regel bezig met de bescherming van levende neushoorns). Het eerste exemplaar van het boekje wordt aangeboden aan het visserijbedrijf TX68. Zij voorzien EcoMare regelmatig van botten van zoogdieren uit de laatste ijstijd, die als 'bijvangst' in de visnetten terechtkomen. Deze giften zijn van groot belang voor de wetenschap.

De poster 'Dieren van de Mammoetsteppe' die bij het boekje is gemaakt, wordt door EcoMare uitgegeven. Deelnemers aan de bijeenkomst op 10 april kunnen deze poster dan met korting kopen.

Er zijn verschillende sprekers. Eerst is er een presentatie van het boekje en de poster. Daarna zijn er lezingen over de ontstaansgeschiedenis van de moderne mens en over plio-pleistocene vindplaatsen van fossiele botten in Langenboom en Liessel (Noord-Brabant). Er is ook gelegenheid om gebruik te maken van de aanwezigheid van veel deskundigen op het gebied van botten uit de ijstijd. Mensen die willen weten van welk dier een bepaald bot afkomstig is, kunnen dit in de pauze van 12.15 tot 14.00 uur vragen.