Werk aan rolstoeltoegankelijke Slufter gestart

Gepubliceerd op 11 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Eind vorige week is gestart met de werkzaamheden voor het per rolstoel toegankelijk maken van De Slufter. Als eerste is het fietspad verlegd. Er is een slinger gemaakt om ruimte te maken voor de trap en de aan te leggen hellingbaan. Ook werd gelijk de bocht in de weg veranderd in verband met de aan te leggen invalidenparkeerplaatsen.

Het werk wordt uitgevoerd door Daalder Alkmaar BV. Het project kost inclusief voorbereiding en vergunningen ongeveer € 190.000. De financiering is mogelijk dankzij inbreng van Staatsbosbeheer, SGB, Provincie Noord-Holland, Nationaal Park Duinen van Texel, TESO, Grand Hotel Opduin en TVL.

Het plan bestaat uit een rolstoelhelling naast de trap bij De Slufterweg naar het uitkijkpunt op de Zanddijk. Om het hoogteverschil rolstoelvriendelijk te overbruggen is een helling van 300 m nodig. Het pad gaat in één slinger van 150 m breed naar boven. Op dezelfde manier wordt een pad naar De Sluftervlakte gemaakt. In De Slufter komt een pad, verstevigd met kunststofmatten van 200 m naar de eerste kreek in de kwelder. Aan de landzijde van de Zanddijk wordt een veilige oversteek in het fietspad gemaakt en een aantal invalidenparkeerplaatsen aangelegd. Met de realisatie van deze toegang wordt het bekendste natuurgebied in het Nationaal Park Duinen van Texel, goed voor 1 miljoen bezoeken per jaar, ook voor mensen met een beperkte mobiliteit bereikbaar.