Weinig kans voor Wad als werelderfgoed

Gepubliceerd op 27 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP (gelezen in de LC)

BALLUM

Het lijkt erop dat het wederom niet zal lukken het waddengebied op de werelderfgoedlijst te krijgen. Drie jaar geleden hielden provinciale en gemeentelijke bestuurders dit tegen. Na Vlieland, Terschelling en zeventien Noordelijke ondernemersorganisaties toonde gisteravond ook de raad van Ameland zich huiverig voor promotie naar de pretentieuze lijst van UNESCO. Burgemeester Paul Verhoeven begrijpt de achterdocht van zijn gemeenteraad. "Belangenorganisaties kunnen de bijzondere status misbruiken. De waddenvereniging heeft nu al geroepen dat gasboringen in een werelderfgoed zeker niet mag."

Volgens de burgemeester vrezen de Amelanders plaatsing op de werelderfgoedlijst, omdat dit kan lijden tot meer verboden, zoals jutten of garnalen kruien. Verhoeven vindt de UNESCO onderscheiding waardevol en zegt het jammer te vinden dat de Waddenvereniging daarover meteen zulke uitspraken doet.

De werelderfgoed nominatie staat hoog op de agenda van de tiende ministersconferentie die in november 2005 gehouden zal worden. Een eerdere nominatie in 2001 werd ook al verworpen.