Waddenzee in vuur en vlam tegen gasboringen

Gepubliceerd op 25 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

HARLINGEN

Ruim 3200 mensen hebben een half uur lang 5000 fakkels rond de Waddenzee brandend gehouden om te protesteren tegen de kabinetsplannen om naar gas te boren. De organiserende Waddenvereniging hoopt met de actie de Tweede Kamer over te halen niet akkoord te gaan met de kabinetsplannen.

De fakkels brandden langs de zuid- en oostkusten van de vijf Waddeneilanden, de noordkusten van Groningen en Friesland, de

oostkust van Noord-Holland en aan de noordzijde van de Afsluitdijk.

De Waddenvereniging had gerekend op 2700 deelnemers. "Maar er kwamen veel mensen op af die zich niet hadden aangemeld", aldus directeur H. Revier van de Waddenvereniging.

Tegelijk met de actie rond het Nederlandse deel van de Waddenzee hebben ook 2000 mensen op het Duitse Waddeneiland Borkum fakkels ontbrand. "Ook zij steunen ons", aldus Revier.

Bij Den Oever probeerde de Waddenvereniging een zeppelin de lucht in de laten gaan om foto's van de actie te maken. Dat mislukte omdat het te hard waaide. "Verder is alles prima verlopen", aldus Revier.

Naast het protest tegen de voorgenomen gasboringen willen de actievoerders dat er meer geld in natuurherstel wordt gestoken en er wordt geinvesteerd in duurzame economie. Verder wil de Waddenvereniging een verbod op mechanische kokkelvisserij en alleen duurzame mossel- en garnalenvisserij. Ook zou de veiligheid in de Waddenzee moeten verbeteren.

Volgens de politie is het protest van vrijdagavond rustig verlopen.