Waddenzee-groep voor extra gaswinning, tegen kokkelvisserij

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

Een door het kabinet in het leven geroepen adviesgroep meent dat extra gaswinning onder de Waddenzee onder strikte voorwaarden moet worden toegestaan. Daarentegen is de kokkelvisserij, zoals die nu gebeurt, gedoemd te verdwijnen tenzij zij zich binnen zeven jaar vernieuwt.

Dat blijkt uit het donderdag verschenen rapport "Ruimte voor de Wadden" dat half maart al grotendeels uitlekte. Vooral de opening die de adviesgroep, geleid door oud-PvdA-voorman Meijer, biedt aan de gassector, leidde meteen tot felle kritiek uit de hoek van natuur- en milieuorganisaties. De Tweede Kamer, die eind jaren negentig nog dwarslag, lijkt nu in meerderheid het advies te steunen.

"Economische activiteiten in de Waddenzee moeten worden beoordeeld in het perspectief van 'voorrang voor de natuur'", zo luidt het advies. "Dat wil zeggen dat zij moeten opereren binnen strikte natuurgrenzen."

Voor de kokkelvissers is dat nu onhaalbaar. "In de huidige vorm verdraagt de kokkelvisserij zich niet" met dat principe van voorrang voor de natuur, schrijft de adviesgroep. Van de mosselvisserij is dat niet zeker. In de schelpdiersector werken ongeveer 3000 mensen, direct en indirect.

De groep-Meijer wil de Waddenzee echter niet laten verpieteren, als natuurgebied noch als economische factor. Ze adviseert het kabinet fors te investeren in de Waddenzee en in het waddengebied.

Investeringen in de natuur vergen ongeveer 500 miljoen euro. Voor duurzame ontwikkeling van het noorden van het land is 250 tot 350 miljoen euro nodig.