Waddenraad achter riant waddenfonds

Gepubliceerd op 1 november 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

TEXEL

De Raad voor de Wadden wil dat het kabinet de rijksbijdrage aan het waddenfonds verhoogt van € 500 miljoen tot € 800 miljoen. Volgens voorzitter Roel Cazemier van het adviesorgaan is dat broodnodig voor investeringen in de natuur en economie van het gebied.

Eerder maakten provincies, milieubeweging, D66 en SGP al bezwaar tegen de in hun ogen te geringe storting van de staat in het fonds. De natuurclubs eisen € 1,28 miljard. De andere partijen sluiten aan bij de commissie- Meijer. Die adviseerde de regering dit voorjaar over te gaan tot extra gaswinning in het gebied en daaruit zo ’n € 800 miljoen voor natuurherstel en economie te gebruiken. De Tweede Kamer spreekt er op 9 november over. Volgens Cazemier kan een aanzienlijke investering in de waddenacademie juridisch onheil voorkomen. De informatie die gedegen onderzoek oplevert, kan als basis dienen om te bepalen wat wel en niet mag in het gebied, zei hij gisteren op een symposium op Texel.

Volgens de voorzitter van de raad moet de milieubeweging hun verzet tegen de gaswinning staken en gaan meedenken over de voorwaarden waaraan de gaswinning zou moeten voldoen.Vooral omdat uit een verhandeling van Jaap de Vlas van het RIKZ bleek dat gaswinning geen nadelige effecten met zich mee zou brengen.

De Waddenvereniging spreekt dit niet tegen maar blijft zich toch tegen de gaswinning verzetten, omdat zij nog steeds twijfels heeft. Zij willen wel meepraten over waarborgen voor een verantwoorde winning.

Waddenschilder Geurt Busser stelt de top van de NAM aansprakelijk voor de achteruitgang van het gebied en is inmiddels een procedure tegen hen gestart. Volgens hem is iedereen teveel gericht op de financiële belangen, dit geldt ook voor de bezoekers van het symposium.