Waddengas is voor rijk goudmijn

Gepubliceerd op 2 oktober 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

DEN HAAG

De extra gaswinning onder de Waddenzee zal de staat miljarden euro's meer opleveren dan de commissie-Meijer heeft aangegeven. In de prognoses is tot nu toe gerekend met een te lage olieprijs. Daaraan is de gasprijs gekoppeld. Er is een olieprijs gehanteerd van 18 tot 24 dollar per vat. Maar de prijs ligt momenteel boven de 50 dollar per vat. In dat geval is er 20 miljard euro aan inkomsten uit waddengas te verwachten.

"Nederland gaat enorm veel verdienen aan het waddengas", zegt directeur Roelof Platenkamp van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Hij vindt het verantwoord om te rekenen met een prijs van 25 dollar. Dat zou zo'n 10 miljard euro aan inkomsten opleveren. De Groninger commissaris Hans Alders en Tweede-Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) vinden Platenkamps inschatting aan de lage kant. Samsom durft aan 40 dollar per vat te denken. Economische Zaken komt voorlopig uit op 26 tot 36 dollar per vat.

Een groot aantal door de Kamer uitgenodigde deskundigen, waaronder de milieubeweging en de provincies, blijven verzet bieden tegen gaswinning in de Waddenzee. Wetenschappers en gemeenten zijn voor gaswinning omdat zij denken dit geen kwaad kan. Klimaatveranderingen en passerende zeeschepen vinden zij veel bedreigender. Op 9 november debatteert de Kamer over de wadden.

Volgens de NAM, die daarover een enquete heeft laten houden, blijkt dat 60 procent van de Nederlanders het kabinetsbesluit over gaswinning in de Waddenzee steunt. Daarvan zegt driekwart dat het goed is dat er gas wordt gewonnen als de natuur hier niet onder lijdt. De rest van de ondervraagden vindt gaswinning een slechte zaak.

Dit is in tegenspraak met een enquete van het Dagblad van het Noorden, waaruit blijkt dat iets meer dan de helft van de ondervraagden tegen aardgaswinning is.

(zie eerder nieuwsbericht: Noorden tegen gaswinning in Waddenzee)

Een woordvoerder van de NAM zegt door de uitkomsten van deze enquete varrast te zijn en geeft aan dat uit het onderzoek van NAM blijkt dat driekwart van de ondervraagden voor gaswinning is. Hij kan het verschil niet verklaren.