Waddeneilanden positief over rapport-Meijer

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door ANP

AMELAND

De vijf waddeneilanden zijn positief over de uitkomsten van het rapport over de Waddenzee dat donderdag door de commissie-Meijer is gepresenteerd. Daarin staat onder andere dat in de Waddenzee extra gaswinning mag plaatsvinden.

Volgens voorzitter P. Verhoeven van het Overlegorgaan Waddeneilanden (OOW) is het belangrijk om naar de feiten te kijken

en emoties buitenspel te zetten. "En dat is in dit rapport gedaan", aldus Verhoeven.

Hij noemt natuur- en milieubeschermingsorganisaties hypocriet in hun pogingen extra gaswinning in de Waddenzee tegen te houden. Volgens Verhoeven is de Trans Europaroute (TE) voor internationale scheepsvaart een echt gevaar voor de ecologie in het waddengebied.

Verhoeven zei in zijn functie van burgemeester van Amelandn: "De TE is de snelweg voor grote schepen met gevaarlijke lading. Die schepen varen tien kilometer boven Ameland. Een ramp, en de ecologie en de economie in de Waddenzee zijn voor decennia naar de knoppen. Ik vind het vreemd dat milieugroeperingen zich daar niet druk over maken. Gaswinning kan je zelf in de hand houden, een ramp met een schip niet."

Daarnaast vraagt de burgemeester zich af wat het alternatief is. "Bruinkool, kernenergie, aardgaswinning in Oost-Europa. Dat is veel slechter", zo stelde Verhoeven. Wat hem betreft speelt ook het economisch belang zwaar mee. "Feit is: de kokkelvisserij biedt de lokale economie weinig, zowel financieel als qua werkgelegenheid. En wij eten geen kokkels, die gaan naar Spanje", aldus de burgemeester.

Hij stelde ook dat door de activiteiten van de kokkelvisserij de vaargeulen naar de eilanden dichtslibben en er dus extra moet worden gebaggerd. Kokkelvisserij mag wat hem betreft dan ook verdwijnen ten faveure van extra aardgaswinning dat economisch wel aantrekkelijk is.