Het Wad trekt politici

Gepubliceerd op 27 april 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

DEN HAAG

De komende weken oriënteren zij zich op de problematiek van een bijzonder natuurgebied en economisch wingewest.

Door Marcel de Jong

Het Waddengebied levert de komende weken boeiende gespreksstof op voor PvdA, D66 en de Waddenvereniging. Ze gaan er op afzonderlijke bijeenkomsten met hun leden over in discussie. Groen- Links bereidt protestacties voor, de andere partijen houden zich voorlopig op de vlakte.

PvdA en D66 hebben Heerenveen uitgekozen als de plaats waar zij over gaswinning, kokkelvisserij en andere waddenzaken willen praten. Regeringspartij D66 gaat op zaterdag 1 mei kijken bij de gaswininstallatie van de Nederlandse Aardoliemaatschappij ( NAM) in Lauwersoog.

Terug in Heerenveen zal een discussie volgen tussen de D66- leden en met in ieder geval de eigen Tweede- Kamerleden Boris Dittrich en Boris van der Ham. Op maandag 3 mei is de tweede en laatste D66- bijeenkomst over het onderwerp, deze keer in Haarlem. De Haagse fractie was altijd tegen gaswinning maar toont zich bereid die positie te verlaten en wil dat op beide locaties bespreken.

Een week later komen de leden van de Waddenvereniging op Texel bijeen voor een Waddenfestival. Tijdens het 'waddenontdek- weekend' krijgen de natuurliefhebbers vooral veel gelegenheid tot fietsen, wandelen en workshops acrylverf en ruimtelijk glaswerk. Maar ook zal er debat zijn over een nieuwe koers ten opzichte van het waddenbeleid.

Op 28 mei congresseert de PvdA in Heerenveen met de eigen voor-en tegenstanders van gaswinning. Tweede- Kamerlid Diederik Samsom en europarlementariër Max van den Berg ( beiden tegen) spreken er, net als oud- milieuminister Hans Alders en voorzitter Wim Meijer van de Adviesgroep Waddenzeebeleid ( beiden voor). Andere partijen menen dat ze zulke discussies in eigen kring niet nodig hebben omdat ze al weten hoe de achterban er over denkt. ,, Wat de commissie- Meijer heeft voorgesteld over het toestaan van gaswinning is een voortzetting van wat wij ook al wilden ’ ’, zegt LPF- fractieleider Mat Herben. VVD- kamerlid Janneke Snijder heeft voor Meijer begin deze maand met zijn aanbevelingen kwam al met de leden uit de regio overlegd. Het CDA richt zich eveneens op interne beraadslaging zonder daar een publieke bijeenkomst van te maken, zegt voorlichtster Bieke Oskam. GroenLinks plant protestacties in het Waddengebied. Vooral bij de lokale afdelingen bestaat daarvoor veel enthousiasme, zegt een woordvoerder. De SP, normaal toch de actie- partij, heeft nog niets in petto. De wil is er wel, maar mogelijk dat het eerst even wachten is op een kabinetsstandpunt over het waddenbeleid, zegt kamerlid Krista van Velzen. Dat besluit zal naar verwachting in juni komen. Tot en met deze zaterdag is een tiental Tweede- Kamerleden voor een werkbezoek op de eilanden aanwezig. Het zal niet alleen gaan over gaswinning en kokkels, maar ook over woningbouw, vuurtorens en knellende natuurregels.