Andere vorm van visserij ondoenlijk voor kokkelaars

Gepubliceerd op 28 juni 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

DEN HAAG

Het ziet er naar uit dat liefhebbers van kokkels in Frankrijk en Spanje vanaf volgend jaar flink meer moeten betalen voor een maaltje kokkels.

Dit door het besluit van het kabinet om na 2004 geen kokkelvisserij meer toe te staan in de Waddenzee. Er komen daardoor aanzienlijk minder schelpdieren op de markt waardoor de prijzen zullen stijgen. Kokkels worden vooral in Frankrijk en Spanje gegeten en beschouwd als delicatesse.

Spanjaarden en Fransen vangen zelf ook kokkels, maar zijn, volgens secretaris Holstein van de PO Kokkelvisserij, vooral afhankelijk van het Nederlandse aanbod. Een kokkel is een puur natuurproduct, zegt hij, en laat zich nauwelijks sturen. Bovendien laten de vergunningen, waarover ook schelpdiervissers in het buitenland moeten beschikken, uitbreiding van de visserij niet toe, waardoor er niet extra kan worden gevangen.

Voor Nederlandse kokkelvissers is er dus geen uitwijkmogelijk naar het buitenland, omdat ze er, volgens Holstein, niet tussen komen. Alternatieve vormen van visserij zijn er niet omdat ook in andere sectoren, zoals de garnalenvisserij, het aantal vergunningen beperkt is. Voor de kokkelsector rest eigenlijk niets anders dan te proberen een zo goed mogelijk resultaat te halen uit de onderhandelingen over een uitkoopsom. Een van de belangrijkste zaken voor de PO Kokkelvisserij is nu een goed sociaal plan voor alle werknemers in de kokkelvisserij.