Voorman breekt lans voor duurzame visserij

Gepubliceerd op 28 april 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

‘De visserijsector zit in een rumoerige, onrustige fase. We zijn hard op weg de altijd warme sympathie van de maatschappij als hard werkende vissers te verliezen.’ Het waren geen leuke woorden die visserijvoorman Ben Daalder zaterdagochtend tijdens de jaarvergadering van de DETV had voor de Texelse kottervissers. Hij gebruikte ze bewust om een lans te breken voor de ontwikkeling van duurzame visserij vanuit de sector zelf.

Duurzame visserij kan niet meer worden afgedaan als ‘links gelul’. De visserijsector moet er serieus over gaan nadenken en er zelf invulling aan geven. Dat was kort gezegd de boodschap die Daalder had voor de Texelse vissers. Kottervissers elders in het land kunnen binnenkort dezelfde boodschap verwachten van Daalder als hij als voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen een ronde langs de Nederlandse havens maakt.

Het was muisstil in het dorpshuis van Oudeschild toen Daalder de vissers in een uitvoerig betoog vroeg om ook ‘overweeks’ te gaan denken en mee te werken aan duurzame visserij. ‘We zitten als visserijsector teveel vast in de gedachte dat kreten over duurzame visserij van linkse rakkers komen en niet-ter-zake-kundige-logen van allerlei pluimage. Ik denk dat het genuanceerder ligt.’ Als definitie van duurzame visserij noemde de DETV-voorzitter het ‘functioneren van een economische activiteit gedurende een lange periode, zonder dat dit de natuur op onverantwoorde wijze schade toebrengt.’ Dat moet leiden tot een economisch gezonde en maatschappelijk verantwoorde Nederlandse kottervisserij.

Volgens Daalder heeft de visserij te kampen met een beroerd imago en moet voorkomen worden dat dat nog erger wordt. Als voorbeelden van de negatieve beeldvorming noemde hij bewust de begrippen rovers van de zee, jongens die de zeebodem omploegen en rupsjes nooitgenoeg. ‘De maatschappij roert zich en laat van zich horen als het gaat om de uitputting van de visbestanden. Wij moeten met die maatschappij in gesprek en gaan uitleggen wat we doen, zullen gaan doen en waarom wij dingen doen zoals wij die doen.’

Klik hier voor het hele artikel