Vlieland zoekt geld voor grote jachthaven

Gepubliceerd op 26 augustus 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door InterWad (gelezen in het Friesch Dagblad)

Vlieland

De vergroting van de jachthaven en een betere inrichting van het bedrijventerrein op Vlieland gaat zeker 12,6 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit het eerste financieringsplan van het project, waar het eiland in oktober 2001 mee is begonnen. Het eiland zoekt nog 4,4 miljoen euro voor de financiering.

Vlieland wil de havenkom flink uitbreiden om meer ruimte te scheppen voor de recreatievaart. Nu liggen de schepen iedere zomer veel te strak in de haven, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De uitbreiding betekent niet dat er meer schepen in de jachthaven kunnen: net als nu mogen straks 170 pleziervaartuigen en negentig grotere schepen aanleggen.

De raadscommissie heeft onlangs besproken hoe de uitbreiding betaald zou moeten worden. De provincie Fryslan zal zich inspannen, via Europesche subsidies, 65 procent van de kosten op tafel te krijgen. Voor de andere belanghebbenden, zoals Staatsbosbeheer, de jachthavenstichting, Rijkswaterstaat, de booteigenaren, de ondernemers en de gemeente, blijft dan nog een bedrag van 4,4 miljoen euro over. De bijdrage van de gemeente zal waarschijnlijk worden verhaald op zowel de eilanders als de toeristen. Daarvoor zijn een aantal opties: door een verhoging van de toeristenbelasting, een verhoging van de ozb, of een verhoging van het liggeld voor de schepen.

De Vlielander raadsleden willen in ieder geval doorgaan met het plan en de Europese subsidieaanvraag gaat nog deze week de deur uit.