Vlieland ligt overhoop met bos beheerder

Gepubliceerd op 29 april 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

VLIELAND

Staatsbosbeheer op Vlieland heeft teveel invloed en dit druist in tegen democratisch genomen beslissingen. De fracties van VVD en PvdA zeiden dit gisteren in de gemeenteraad. Staatsbosbeheer bezit bijna 95 procent van alle grond op het eiland.

Onlangs hield Staatsbosbeheer via de rechter de bouw van drie dubbele zomerwoningen in het bungalowpark Ankerplaats tegen. Op korte termijn moet er besloten worden over de bouw van tien tijdelijke woningen aan de Lutinelaan.

Zonder de instemming van Staatsbosbeheer kan er op Vlieland bijna niet gebouwd worden. Volgens de VVD hanteert Staatsbosbeheer hanteert geheel eigen maatstaven. Mensen die van de gemeente toestemming voor de bouw hebben gekregen, krijgen vervolgens een nee van Staatsbosbeheer te horen.

De VVD vraagt zich af wat dan de waarde van een bestemmingsplan is. Staatsbosbeheer heeft volgens hen nooit gereageerd toen het bestemmingsplan buitengebied werd vastgesteld.

De PvdA en VVD stellen in een gezamenlijke motie dat de opstelling van Staatsbosbeheer een ongewenste invloed is op het langs democratische weg tot stand gekomen bestemmingsplan Zomerhuizenterrein Vlieland.

Beide partijen vinden het ongepast dat deze perikelen via de rechter moeten worden uitgevochten. Daarom moet de gemeente proberen met Staatsbosbeheer op een lijn te komen. Algemeen Belang Vlieland steunde de motie.