Vissers zeggen vertrouwen in biologisch onderzoek op

Gepubliceerd op 10 maart 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

De Federatie van Visserijverenigingen heeft het vertrouwen in het biologisch visserijonderzoek door het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) opgezegd. Volgens de voorzitter van de federatie leidt de huidige werkwijze van de wetenschappers tot een negatieve spiraal. De landelijke kotterorganisatie wil een signaal afgeven en verstrekt daarom geen vangstgegevens meer het RIVO, ook zal zij niet meer communiceren met de biologen.

Aanleiding voor deze maatregel vormt het advies van de biologen in oktober 2003 om de kabeljauwvangst te sluiten, zo meldt het blad Visserijnieuws in haar laatste uitgave. De federatie heeft besloten het standpunt van visserijvereniging Visserijbelangen Urk over te nemen en samenwerking met het RIVO te staken. Tot op heden werd informatie over de vangsten via de afslagen doorgespeeld naar het RIVO, die deze gegevens gebruikt om de visstanden in de gaten te houden.

De voorzitter van de Federatie geeft nadrukkelijk aan dat het besluit niet ten doel heeft personen of organisaties te beschadigen. In een brief aan het ministerie van LNV heeft het federatiebestuur het besluit toegelicht. Recent had minister Veerman van LNV een informeel overleg met de visserij over de toekomst van de sector. De werkwijze van het RIVO stond toen niet prominent op de agenda. Dit zal naar verwachting wel gebeuren in het vervolgoverleg, dat gepland staat voor eind februari.