Visser Lauwersoog moet inschikken

Gepubliceerd op 12 juli 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

LAUWERSOOG

De vissersvloot op Lauwersoog zal waarschijnlijk zo'n 130 meter loskade moeten inleveren ten behoeve van de pleziervaart. Met de introductie van het toerisme hopen de aandeelhouders de 35 jaar oude haven een nieuwe impuls te geven. Zo moeten er onder meer buitendijkse aanlegplaatsen voor watersporters komen.

De gemeenten Dongeradeel en De Marne en de provincies Groningen en Friesland hebben hierover overleg gehad, waarbij de provincie Groningen heeft aangegeven mee te willen werken aan een verandering van het bestemmingsplan.

Bij de huidige jachthaven aan de Lauwersmeerzijde moeten restaurants en recreatiecentra komen. In de vissershaven aan de Waddenzeekant zal ruimte gereserveerd moeten worden voor de bruine vloot en plezierjachten. Ter hoogte van de visafslag zal een brede steiger moeten worden aangelegd voor het lossen van de vissersschepen. De burgemeester van De Marne heeft aangegeven een mix te willen van watersport en visserij, zonder dat deze elkaar in de weg zitten.

De buitendijkse jachthaven zal gefinancierd moeten worden met 'Brussels' geld. Ook het toekomstig waddengasfonds zou een mogelijke geldbron kunnen zijn. Ook zal de haven van Lauwersoog de komende jaren uitgebaggerd moeten worden. Onduidelijk is nog waar het geld hiervoor vandaag moet komen. De visafslag Lauwersoog wil van haar 10 procent aandelen af. De andere aandelen zijn in handen van de gemeenten De Marne en Dongeradeel.