Vervoerder wil gratis bus op Vlieland

Gepubliceerd op 17 juni 2004RecreatieAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarden Courant)

LEEUWARDEN

Gratis bussen op Vlieland, en ook nog sneller.

Volgens Taxibedrijf Renesse, exploitant van het openbaar vervoer op het eiland, is dit mogelijk met slechts 10 eurocent toeslag op elke toeristische overnachting. Cees Hage, eigenaar van het Zeeuwse bedrijf, bepleitte het plan gisteren bij de provincie.

Bij de aanstaande bezuinigingen van het rijk op het streekvervoer willen gedeputeerden een aparte aanpak van de waddeneilanden. De provincie legt hier nu 75 procent op de buskaartjes toe, tegen 60 procent op de vaste wal. Het college overweegt ook het busvervoer op de eilanden te bestempelen tot toeristische activiteit: slechts 5 procent van de reizigers zijn eilanders.

Een andere mogelijkheid is een nieuwe aanbesteding van het eilander busvervoer, waarbij de lijnen ongesubsidieerd geheel aan de vrije markt worden overgelaten. Dit levert €3 miljoen op, al moet dan voor de eilandbewoners een aparte oplossing met een speciaal tarief worden gevonden. Hage zegt de provinciale streefnorm van 43 procent kostendekking te kunnen halen met het dubbeltje toeslag op de toeristenbelasting, participatie van ondernemers en gemeentelijke en provinciale bijdragen uit het mobiliteitsfonds. Rederij Doeksen heeft al laten weten niks te voelen voor het dubbeltje extra op de boottarieven, aldus Hage - het bedrijf is veel te blij eindelijk van de inning van de toeristenbelasting af te zijn. Toch moet het plan serieus worden bekeken, vindt de busexploitant, omdat het in Zeeland een ,,daverend succes'' is. Het aantal reizigers op zijn lijnen met dit systeem steeg van 80.000 tot een kleine 400.000. Als de 60.000 jaarlijkse busreizigers op Vlieland gratis kunnen instappen scheelt dit enorm veel tijd, aldus Hage, waardoor er sneller gereden kan worden bij een betere lijnvoering.