Vergunning kokkelvissers wankelt door arrest EU-Hof (3)
LUXEMBURG
Kokkelvissers in de Waddenzee mogen niet langer automatisch een jaarlijkse vergunning krijgen voor hun activiteiten.
Het Europees Hof in Luxemburg heeft dinsdag geoordeeld dat de Raad van State voortaan eerst moet kijken of de omstreden kokkelvisserij niet te veel schade aan het milieu toebrengt.
De vogelbescherming en de Vereniging tot Behoud van de Waddenzee zeggen al jaren dat de mechanische kokkelvisserij schadelijk is voor het gebied. Er blijven te weinig kokkels over voor de eidereenden, is hun stelling.
Het Europees Hof geeft daar geen oordeel over, maar steunt de redenering dat de kokkelvisserij moet worden getoetst aan de 'habitatrichtlijn'. De overheid mag pas een vergunning geven als vanuit wetenschappelijk oogpunt geen enkele twijfel bestaat dat de Waddenzee geen schadelijke gevolgen ondervindt van de visserij, aldus het hof.
De Waddenvereniging, die met Vogelbescherming Nederland de zaak had aangezwengeld, is heel blij met de uitspraak. "Als er maar een beetje twijfel bestaat, mogen activiteiten in gebieden die onder de EU-richtlijn vallen, en dus niet alleen kokkelvisserij maar ook gasboringen en de plaatsing van windmolens, niet toegestaan worden", stelde een woordvoerster.
De organisatie is om nog een reden tevreden. Zij vecht bij de Raad van State de vergunning aan die kokkelvissers toestaat dit najaar acht miljoen ton kokkelvlees uit de Waddenzee op te vissen. Die acht miljoen is veel vergeleken met eerdere jaren. Volgens minister Veerman (Landbouw), die de vergunning heeft verleend, blijft er volgens berekeningen genoeg kokkelvlees over voor vogels.
Volgens de Vogelbescherming kan verder de Tweede Kamer, die zich half oktober buigt over het regeringsbesluit om de kokkelsector vanaf 2005 te weren uit de Waddenzee, niet om de uitspraak van het hof heen. De uitspraak slaat volgens een woordvoerder ook op de kokkelvisserij in kustwateren en in de Ooster- en Westerschelde.
Verder kan het vonnis gevolgen hebben voor militaire oefeningen in het Waddengebied, vooral boven het Balgzand (tussen Den Helder en Den Oever). Dit doortrekgebied valt onder de bewuste EU-richtlijnen.
Het ministerie van Landbouw wilde dinsdag niet reageren op de uitspraak van het Europees Hof. Volgens een woordvoerder van het ministerie studeren de juristen nog op de consequenties van de uitspraak.