Verbod vissen kokkels kost 355 banen

Gepubliceerd op 22 september 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

DEN HAAG

Het verdwijnen van de kokkelsector kost zo ’n 355 volledige arbeidsplaatsen. Dit schrijft landbouwminister Cees Veerman aan de Tweede Kamer. Zijn inschatting is beduidend lager dan de 1000 banen waarmee de branche schermt.

Volgens minister Veerman gaat het om 65 mensen in de visserij, 120 in de verwerkende industrie en 170 bij toeleveranciers. Vissen op spisula, ook wel nonnetje genoemd, is voor de meeste vissers geen alternatief.

De kokkelvisserij is stopgezet nadat de Raad van State hierover een uitspraak deed. Het kabinet wil de sector definitief uit de Waddenzee weren.

De minister wil geen bedragen noemen, maar zijn ambtenaren stelden de sector onlangs enkele tientallen miljoenen euro's in het vooruitzicht. De vissers zelf gaan uit van honderden miljoenen euro's en voor dit jaar nog 70 miljoen euro. Voor december zal een speciale commissie hierover advies uitbrengen.

Veerman geeft aan dat vissers recht houden op compensatie als de overheid besluit de kokkelvisserij te beindigen, dit geldt ook na de uitspraak van de Raad van State en het EU hof-arrest. De PvdA en de SP, die eerder nog plannen hadden voor compensatie, gaan nu uit van een koude sanering van de vloot.