Verbod geëist op uitzetten zeehonden
Leiden
Het uitzetten van zeehonden in de Waddenzee bedreigt het hele ecosysteem van het natuurgebied. Het moet de creche van Lenie 't Hart in Pieterburen verboden worden opgelapte dieren terug te brengen in de vrije natuur.
Dit stelt de kustvereniging EUCC, de Europese koepel van milieu- en natuurorganisaties voor milieu- en natuurbeheer. Woordvoerster Marijke Kooijman kondigt aan dat haar organisatie er alles aan zal doen om het ministerie van landbouw en natuur te overtuigen van de nadelen van het uitzetten van zeehonden.
De grote angst is dat zeehonden in creches onbekende virussen oplopen die uiteindelijk in de vrije natuur terecht komen. Dat kan een heel ecosysteem in de war brengen. De EUCC noemt deze bedreiging van de Waddenzee zelfs ernstiger dan de gevolgen van gaswinning.
De discussie over de zeehondenopvang barst weer in alle hevigheid los na de recente opschudding over de Duitse zeehond Hannes, die na zijn ontsnapping uit een dierentuin via Pieterburen door toedoen van een actiegroep de vrijheid terugkreeg. De kwestie is volgens Kooijman bovendien actueel nu er gewerkt wordt aan een herstelplan voor de Waddenzee. Alle nieuwe pogingen om de natuur te versterken, zijn volgens de EUCC zinloos als wordt toegestaan dat teruggezette zeehonden uit een creche levensbedreigende virussen in het ecosysteem brengen.
"Flauwekul", reageert Lenie 't Hart. "Laat deze mensen zich met grotere bedreigingen van de Waddenzee bezighouden." Zij zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat de dieren met virussen worden teruggezet. "Er blijft natuurlijk altijd een zeker risico, maar dat geldt voor ieder mens of dier dat met een zeehond in aanraking komt. Een visser, een zwemmer of welke gebruiker van de Waddenzee dan ook kan virussen overbrengen. Het gevaar zit niet in de opvang."