Verbetering van zeedijken kost vijf miljoen euro

Gepubliceerd op 15 juni 2004Onderzoek en MonitoringAangemaakt door InterWad (gelezen in het Dagblad vh Noorden)

Lauwersoog/Delfzijl

Hoewel de zeedijken langs de Groninger waddenkust en de Eems veilig genoeg zijn bevonden om superstormen te kunnen weerstaan, moeten de komende jaren toch voor ongeveer vijf miljoen euro verbeteringen worden doorgevoerd.

Dat bleek na een grondige inspectie van 72 km dijk, waarin ook de hoogte en stabiliteit van de dijken en de kwaliteit van de dijkbekleding is meegenomen. Ondanks dat de waterkeringen voldoen aan de overheidsnormen is er toch sprake van kleine mankementen. Zo is ca. vijftig meter van de Lauwersmeerdijk afgekeurd, omdat het asfalt niet sterk genoeg is om een hoge golfbelasting te kunnen verdragen. Ook hebben de Lauwersmeerdijk en een dijkvak bij de Eems in hoogte te weinig reserve. Bovendien moeten de steen- en grasbekleding op enkele dijkvakken worden aangepast. Het is de bedoeling dat alle gebreken zijn verholpen voor 2009, omdat dan de volgende grote inspectie uitgevoerd zal worden.

Het algemeen bestuur van Noorderzijlvest, die de dijk tussen Lauwersoog en Delfzijl is in beheer heeft, buigt zich op 23 juni over het rapport. De uitkomst hiervan gaat naar GS van Groningen en vervolgens naar de minister van V&W.