Veelzijdiger leerdag voor Wadvaardersjeugd

Gepubliceerd op 5 maart 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Vereniging Wadvaarders

HARLINGEN

Ruim vijftig kinderen krijgen op zaterdag 31 januari op speelse wijze voorgeschoteld hoe ze nu al verantwoord kunnen omgaan met de natuur en later met hun boot tijdens vaartochten op de Waddenzee.

Dat gebeurt in het Noordzeecollege in Harlingen waar de Wadvaarders, een landelijke vereniging met ruim duizend leden, haar jaarvergadering houdt. De vereniging, die staat voor vrij en verantwoord varen op het Wad, is gewend haar leden naast het officiële gedeelte een interessant programma aan te bieden met lezingen en discussiegroepen over belangwekkende onderwerpen rond varen en droogvallen op de Waddenzee.

Om ook de jeugd zich bewust te doen worden van goed zeemanschap en de eisen van de kwetsbare schoonheid van de natuur is er een veelzijdige speelse leerdag samengesteld. Zo zal de vogelwachter van de Engelsmanplaat, aan de hand van een kist vol interessante attributen, vooral over het vogelleven op het Wad vertellen.

Even later krijgen de kinderen, onder leiding van drie docenten van het Noordzeecollege, les in het maken van knopen en steken.

Na een gourmetmaaltijd wordt het pas echt spannend want de kinderen gaan, met begeleiders en de kleinsten alvast veilig gehuld in zwemvest, vanaf het centraal station in Harlingen met de trein naar Harlingen haven om het KNRM-reddingstation te bezoeken. Hier zal de jeugd niet alleen alles worden verteld over veiligheid op en rond de boot, ze mogen ook daadwerkelijk ervaren wat het is om met een reddingboot op de Waddenzee te varen. De iets oudere jeugd mag zelfs gehuld in een overlevingspak mee met de snelste reddingboot. Tenslotte zal het gezelschap ook weer per trein de terugreis aanvaarden,. In het Noordzeecollege zullen de kinderen worden herenigd met hun ouders die tegen die tijd ongetwijfeld zijn bijgepraat over alles rond de Erecode voor het Wadvaren die dit jaar, mede op initiatief van de Vereniging Wadvaarders, in het leven is geroepen.