Uniek gezicht op broedende lepelaars

Gepubliceerd op 19 april 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Texel

De lepelaars die in het Staatsbosbeheer reservaat De Geul op Texel broeden laten zich dit jaar erg goed zien. Vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg zijn tientallen lepelaars te zien de broeden of aan het nestelen zijn.

De lepelaars broeden sinds 1943 in dit gebied en de laatste jaren is het aantal steeds hoger geworden. Vorig jaar broedden er in De Geul 129 paar lepelaars. Ook in De Muy en op De Schorren nestelen deze vogels, waardoor Texel een waar bolwerk van deze bijzondere soort is geworden. De Waddeneilanden zijn erg in trek als broedgebied omdat de vogels hier geen last hebben van vossen zoals op veel plaatsen elders in het land.

De lepelaar is het symbool van het Nationaal Park Duinen van Texel. De laatste jaren waren ze minder goed te zien omdat ze verder van het uitkijkpunt tussen het riet broedden. Doordat de grondwaterstand na het extreem droge jaar 2003 nog steeds erg laag is zijn er nu plekken dichterbij de duinplas droog genoeg om er een nest te bouwen, wat ons de kans geeft hiervan mee te genieten. De eerste lepelaars broeden enkele weken, maar er arriveren tot in mei nog steeds exemplaren die aanmerkelijk later met de nestbouw gaan beginnen.