Tweede Kamer geeft steun aan olieplan Texels Belang

Gepubliceerd op 15 november 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

Texel

Het plantaardige olieplan van Texels Belang kan rekenen op steun van de Tweede Kamer. Het plan van Piet Standaart om de veerboten op de Waddenzee op koolzaadolie te laten varen, werd dinsdagavond in Den Haag tijdens het debat over de toekomst van het Waddengebied meerdere keren aangehaald.

Kamerleden van de Vaste Kamercommissie voor Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) noemden het plan, dat afgelopen weekend op Terschelling al de steun kreeg van de andere Waddeneilanden, een mooi voorbeeld van een initiatief uit de regio om aan een duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied te werken. Volgens Texels Belang kan met het plan onder meer een einde worden gemaakt aan het probleem van braakliggende grond in het Noorden van Nederland, omdat er naar schatting 8.000 tot 10.000 hectare grond met koolzaad moet worden bebouwd om de veerboten te laten varen.

De Kamer verzocht minister Sybilla Dekker van VROM het initiatief van Texels Belang mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen om een Waddenfonds op te zetten, waaruit ontwikkelingen in het Waddengebied moeten worden betaald. Texels Belang wil de kosten voor onderzoek naar de haalbaarheid van het olieplan ten laste brengen van het Waddenfonds. Minister Dekker presenteert voor de zomer van 2005 definitieve plannen voor het fonds. Daarna buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over de toekomst van de Waddenzee. Burgemeester Joke Geldorp, die het Kamerdebat op de publieke tribune bijwoonde, loofde de timing van Texels Belang. Kamerleden lieten tijdens het debat weten dat projecten voor het Waddenfonds uit de Waddenregio zelf moeten komen en het plan van Texels Belang was een van de twee concrete plannen die dinsdagavond in Den Haag op tafel lagen. Het andere was van Harlingen dat het Waddenfonds wil aanspreken om haar zeehaven te verbeteren.