Het trilaterale Waddenzee Forum

Gepubliceerd op 4 april 2004OverheidAangemaakt door Provincie Friesland

Het trilaterale Wadden Sea Forum (WSF), onder voorzitterschap van de heer Nijpels, commissaris der koningin in de provincie Fryslân, werd in 2001 ingesteld door de regeringen van Denemarken, Nederland en Duitsland.

Het Forum heeft als doel het ontwikkelen van strategiën voor duurzame ontwikkeling in de Waddenzeeregio.

De leden van het Forum representeren de sektoren Landbouw, Industrie en Havens, Visserij, Toerisme en Recreatie, Energie, Natuurbescherming, en lokale, regionale en nationale overheden.

De openingsvergadering van het Forum vond plaats in Leeuwarden op 30 augustus 2002.

In oktober 2002 werd het projekt co-financiering in het kader van het EU Interreg-IIIB projekt toegewezen.

Achtergrond

De achtergrond van het project is te vinden in de trilaterale Waddenzee Samenwerking tussen Denemark, Duitsland en Nederland.

Bepalende ontwikkelingen ter bescherming van de Waddenzee -het trilaterale samenwerkingsgebied omvat de Waddenzee, de eilanden en enige gebieden op het vasteland- worden vastgelegd op regelmatig plaatsvindende Waddenzee regeringsconferenties.

Het projekt heeft zijn oorsprong in de omzetting van het in 1997 in Stade (Duitsland) aangenomen Waddenzeeplan en expliciet in de negende trilaterale Waddenzee regeringsconferentie in 2001 in Esbjerg. Daar werd besloten voorstellen voor scenario’s voor duurzame ontwikkeling in de Waddenzeeregio te ontwikkelen en om te zetten. Dit doel zou in het kader van een in de tijd begrensd projekt met een nog op te richten onafhankelijk Forum gerealiseerd moeten worden.

In de daarop volgende planningsfase werd duidelijk dat de realisering van een dergelijk ambitieus projekt alleen met co-financiering mogelijk zou zijn.

Taken

De taken van het WSF omvatten in de eerste plaats een analyse van de huidige gebruiken in de gehele regio, ook in het licht van toekomstige ontwikkelingen in natuurbescherming, en een analyse van de potentiële onderlinge conflicten tussen gebruikersgroepen.

Tevens worden inventarisaties van socio-economische ontwikkelingsperspectieven gemaakt met behulp waarvan verschillende ontwikkelingsscenario’s uitgewerkt worden. De scenario’s omvatten ook inter-sectorale perspectieven en ideeën voor integratie.

Het werken met scenario’s is een belangrijk instrument om te komen tot geïntegreerde oplossingsrichtingen bij de verder ontwikkeling van de Waddenzee regio betreffende economie, sociale vragen en natuur-en milieubescherming.

Organisatie

Het Waddenzee Forum is samengesteld uit 41 vertegenwoordigers uit de overheid (nationaal, regionaal, lokaal), landbouw, visserij, industrie en havens, energie, toerisme en natuurbescherming Een lijst met leden is te vinden in de bijlage.

Specifieke vragen worden gedelegeerd aan de vijf thematische werkgroepen (TGs) Landbouw, Visserij, Industrie/havens, Energie en Beleid en Beheer. De werkgroepen rapporteren aan het Forum en worden door het WSF secretariaat en externe deskundigen ondersteund.

Het WSF secretariaat is een samenwerkingsverband tussen het internationale Waddenzeesecretariaat (CWSS) in Wilhelmshaven (Duitsland) en het secretariaat voor de interregionale Waddenzee samenwerking (IRWC) in Ribe (Denemarken).

Tijdschema

Het project is gestart in november 2002 en wordt in juni 2005 afgesloten. De genoemde analyses, scenario’s en externe studies worden eind mei 2004 afgerond.

Daarna worden de voorstellen op regionale conferenties ter discussie gesteld.

De finale resultaten en voorstellen van het Waddenzee Forum worden ingebracht op de 10de trilaterale Waddenzeeconferentie, die op 2 en 3 november 2005 op Schiermonnikoog plaatsvindt.

Informatie

Op de website van het Waddenzee Forum www.waddensea-forum.org is informatie beschikbaar over het Forum zelf, de werkgroepen en de (tussen)resultaten van het project.

Tevens zijn hier te vinden de studies die het Forum in opdract heeft gegeven, de uitgewerkte scenario’s and relevant achtergrondmateriaal.

Ook zijn alle verslagen van de plenaire vergaderingen en de werkgroepen beschikbaar.