Total boort nieuwe put Waddenzee

Gepubliceerd op 17 mei 2004Sociaal-economisch

HARLINGEN

Oliebedrijf Total gaat een nieuwe gasput boren in de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland.

De boring, onder het productieplatform Zuidwal, is nodig omdat een deel van het gas in het veld niet naar de bestaande putten stroomde vanwege een ondergrondse barriere. Volgens een woordvoerder van Total is er al vergunning verleend.

Total heeft sinds de jaren tachtig een concessie voor het gasveld. Die valt niet onder het bestaande moratorium op gasboringen in de Waddenzee.

Het nieuwe gat, de 10e, wordt schuin geboord, tot een diepte van 1900 meter. De nieuwe put zou geen extra bodemdaling tot gevolg hebben.

Het booreiland moet nog worden aangepast om aan de zware milieueisen voor boren in een natuurgebied te voldoen. Er mag niets worden geloosd dus zal het gruis dat met het boren omhoogkomt in bakken moeten worden opgeslagen en naar de wal gebracht, waar het dan verder zal worden verwerkt.

Voor de aanvoer van het booreiland moet de bestaande vaargeul naar het platform verder worden uitgebaggerd, omdat de geul sinds de jaren tachtig ondieper geworden is.

Het booreiland zal tijdens de duur van de boringen, ca.tweeënhalve maand, worden vastgekoppeld aan het bestaande, onbemande platform.