Toenemende drugssmokkel in waddengebied

Gepubliceerd op 26 april 2004Sociaal-economischAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

Schiermonnikoog

Drugsinvoer via de waddeneilanden lijkt een serieus probleem te worden. Volgens burgemeester Sybesma van Schiermonnikoog stijgt het aantal drugstransporten. Hij meent dat de smokkel toeneemt als de vuurtorenwachter verdwijnt en de politie te water minder gaat inspecteren.

Sybesma zei tijdens een gesprek met Tweede-Kamerleden dat uit politierapporten bleek dat de handel groeit. Zowel regiopolitie als landelijke politie stellen dat er geen gegevens over de illegale activiteiten beschikbaar zijn, maar Sybesma blijft er bij dat er meer verdachte bewegingen zijn die op drugssmokkel duiden. Dit zou hij van de politie doorkrijgen.

Nu houdt de vuurtorenbemanning dit overdag nog in de gaten, maar Sybesma vreest het ergste als de vuurtorenwachters verdwijnen. Deze week werd ook nog bekend dat de landelijke politie de varende mankracht in het waddengebied gaat beperken.

Ook de burgemeester van Ameland laat weten zich zorgen te maken over de veiligheid in het gebied. Burgemeester Visser van Terschelling sluit zich hierbij aan en zegt aan dat het rijk het huidige veiligheidsniveau moet handhaven en niet moet bezuinigen.

De drugssmokkel via Ameland kwam onlangs al aan de orde toen Algemeen Belang Ameland soortgelijke klachten als Sybesma uitte. De Amelander PvdA-fractie noemde dat verhaal overdreven.

Tweede-Kamerleden die onlangs een werkbezoek aan de eilanden brachten hebben laten weten de vuurtorens bemand te willen houden, maar een formeel besluit daarover volgt niet eerder dan over een maand.