Toekomst Waddenregio zorgelijk
LEEUWARDEN/BASEL
De toekomst voor de regio rond de Waddenzee is zorgelijk. Door vergrijzing en een toenemende 'braindrain' zal de economische groei structureel achterblijven bij de rest van Europa. Dat blijkt uit een woensdag openbaargemaakt onderzoek van onderzoekbureau Prognos in Basel. Het Waddenzee Forum, een forum met Deense, Duitse en Nederlandse organisaties, presenteert vrijdag als opdrachtgever de onderzoeksresultaten.
"De hevige demografische verschuivingen zullen een diepe sociale en economische impact op de regio hebben", staat in de sociaal-economische analyse te lezen. Voorzitter Ed. Nijpels van het Waddenzee Forum wil pas vrijdag tijdens de presentatie in het Duitse Stade reageren op de onderzoeksresultaten, liet een woordvoerder van de provincie Friesland woensdag weten.
Het Nederlandse Waddengebied (Friesland, Kop van Noord-Holland en Groningen) springen er in het rapport van Prognos relatief positief uit ten opzichte van het Duitse en Deense deel. Vooral wat betreft innovatie scoort Noord-Nederland beter dan de buurlanden.
De economie in het Waddengebied draait volgens de onderzoekers vooral op relatief kennisarme bedrijven. Die bedrijvigheid, metaalindustrie, voedselindustrie en landbouw, zal in de toekomst onder druk komen te staan. De nu al relatief hoge werkloosheid zal daardoor verder stijgen.
Verder zijn er in het Waddengebied te weinig hoog opgeleide mensen. Daarbij zullen mensen met een hoge opleiding in toenemende mate hun heil elders zoeken. Ook zijn steden in hoge mate afhankelijk van een paar grote bedrijven. Met het mogelijk wegvallen van die bedrijven krijgt de economie direct een forse klap.
Ook is door de lage bevolkingsdichtheid het op peil houden van de infrastructuur problematisch. In het onderzochte gebied wonen 3,7 miljoen mensen, waarvan 1,5 miljoen in Nederland. Volgens de onderzoekers zal het aantal inwoners in 2020 terug zijn gevallen naar het niveau van 1995.