Terschelling donker maar niet volledig duister

Gepubliceerd op 8 december 2004OverigAangemaakt door ANP

TERSCHELLING

Terschelling is donker maar niet volledig duister dinsdagavond. Op initiatief van PvdA-raadslid Martin Schellenberg heeft de Milieu Werkgroep Terschelling de 4725 bewoners van het eiland verzocht het eiland in de nacht van dinsdag op woensdag zo donker mogelijk te maken.

Volgens Piet Meereboer van de Kustwacht is vanaf vuurtoren De Brandaris nauwelijks een verschil met andere nachten te zien. "Het is dat ik weet dat die actie er is, anders zou het niet opvallen", aldus Meereboer. Burgemeester J. Visser vindt het jammer dat de straatverlichting niet uit is. "Ik zie niet zoveel verschil", meldde hij vanuit het dorpje West-Terschelling.

Het college van burgemeester en wethouders kreeg het verzoek de straatverlichting uit te doen naar eigen zeggen te laat. Daardoor konden de lichten niet uit omdat de sociale- en verkeersveiligheid dan niet kon worden gewaarborgd. Om 23.00 uur ging het merendeel van de straatverlichting overigens wel uit, net als in een 'gewone' nacht.

Wethouder W. de Haan wist vanuit het dorpje Lies te vertellen dat ongeveer de helft van de burgers hun huizen volledig duister hadden gemaakt. "Het is hier prachtig. Je ziet alle sterren", aldus De Haan. Hij pleit er voor de actie 'Voor 1 nacht donker' de huidige winter of de volgende winter nog eens te houden. "Dan kunnen we het beter voorbereiden dan nu het geval is. We kunnen dan bijvoorbeeld met Nuon om tafel om te meten hoeveel stroom tijdens zo'n nacht wordt bespaard", aldus De Haan. Hij zei bovendien dat de speciale kerstverlichting in het centrum van het dorpje Midsland ook uit was gezet.

Raadslid Schellenberg kwam op het idee voor de actie na een oproep van het RVU-televisieprogramma Nachtland. Het programma zocht een donkere plek in Nederland voor opnames van Nachtland. Het raadslid meldde Terschelling aan. Ook omdat Schellenberg het dit jaar voor elkaar kreeg dat in 2005 een meldpunt lichthinder op het eiland wordt opgezet. De actie 'Voor 1 nacht donker' begon op dinsdag op 22.00 uur en eindigt woensdag om 05.00 uur.