Super-gemeenteraad voor Waddeneilanden

Gepubliceerd op 8 november 2004OverheidAangemaakt door ANP

De Waddengemeenten krijgen een zogenoemde Eilandenraad die een deel van de bevoegdheden van de vijf individuele gemeenteraden overneemt. Deze Eilandenraad zal gaan bestaan uit een college en een raad met raadsleden van alle eilanden. Burgemeester B. Swart van de gemeente Schiermonnikoog heeft dat maandag gezegd.

In maart dit jaar werden de plannen in Leeuwarden voor de eerste maal gepresenteerd. Afgelopen weekeinde kwamen zowel wethouders en burgemeesters als de raadsleden van de Waddengemeenten op Terschelling bijeen. "Op die conferentie bleek dat het draagvlak heel groot is. We hopen dat de raad in maart volgend jaar wordt geïnstalleerd", aldus Swart. De gemeenteraden van de afzonderlijke eilanden moeten de komst van de Eilandenraad officieel nog goedkeuren.

De Eilandenraad zal gemeenschappelijke problemen aanpakken. "Zoals veiligheid. Ook kunnen we bijvoorbeeld zaken gezamenlijk inkopen", aldus Swart. Dat de Eilandenraad op termijn de individuele gemeenteraden van de eilanden gaat vervangen, is volgens Swart absoluut niet aan de orde. "Alleen al omdat de afstand geografisch gezien te groot is."

Bij de installatie van de Eilandenraad verdwijnt het Overlegorgaan Waddeneilanden (OOW). Het OOW bestaat uit de vijf burgemeesters van de eilanden. De burgemeesters gaan verder als college waarbij de Eilandenraad het controlerende orgaan wordt. De raad zal tweemaal per jaar vergaderen. Verder onderhoudt de raad contacten via videovergaderingen.