Succesvolle praktijkdagen voor visserijscholen
In april en mei hebben vijf groepen van visserijscholen praktijkdagen over duurzame visserij gevolgd bij EcoMare.
Deze praktijkdagen zijn onderdeel van de nieuwe visserijkundemethode Vissen met toekomst . De groepen kwamen uit Katwijk, Urk, Stellendam, Den Helder en Vlissingen. Het Productschap Vis heeft zich bereid verklaard garant te staan voor de financiering van de praktijkdagen, die zijn verzorgd door het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek, het Landbouwkunding Economisch Instiuut en EcoMare in samenwerking met ProSea.
Tijdens de docentendagen die aan de ontwikkeling van de cursus vooraf zijn gegaan, waren de docenten van de visserijscholen en het productschap bijzonder enthousiast over de opzet. De cursus Vissen met toekomst bestaat uit vijf onderdelen. De ecologie van de zee, visserijkunde, imagotraining, milieu en economie. Deze onderdelen worden afgewisseld met vissen kijken en voeren in de Waterzaal van EcoMare, een vaartocht met de ^Texelse garnalenkotter TX10 en een wadexcursie.
Aan het eind van de week is het inzicht van de toekomstige vissers in de verschillende aspecten van duurzaam vissen duidelijk gegroeid. Visserij kan ook in de toekomst bestaansrecht behouden, zolang het op een duurzame manier gebeurt. Er kan dan ook op lange termijn een economisch gezonde visserij zijn, zonder dat teveel schade wordt toegebracht aan de zeenatuur.
Uit Visserijnieuws 16-4-04: Positief werd het ervaren dat Vissen met Toekomst niet alleen gaat over ecologie, maar dat de relatie met economie niet uit het oog werd verloren. ... De Urkers met hart en ziel visserlui raakten aan boord van de TX 10 en tijdens het handmatig korren langs het strand onder de indruk van het leven in het water en op de Wadbodem. Dat Wad is wel de broedkamer van de Noordzee, en dus ook onze toekomst!
Naast deze praktijkdagen voor visserijscholen geeft EcoMare sinds 1999 in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een driedaagse cursus Mariene Milieukunde aan alle HBO-zeevaartscholen. De cursus vindt plaats onder de vlag van de Texel Academie. Hierin leren de toekomstige zeelieden en al in de praktijk werkzame mariene professionals wat de milieueffecten zijn van de scheepvaart. Bovendien wordt geprobeerd hun waardering voor de natuur te versterken. In het najaar van 2003 is een vergelijkbare, iets meer op de praktijk gerichte cursus van start gegaan voor de MBO-zeevaartscholen. De studenten hebben bijvoorbeeld in de vogelopvang met eigen ogen kunnen zien wat olievervuiling met zeevogels doet. Een dergelijke praktijkervaring maakt diepe indruk.
Idealiter hebben in de toekomst alle mensen die professioneel met de zee bezig zijn tijdens hun opleiding een cursus gevolgd waarin zij leren na te denken over de gevolgen van hun handelingen voor natuur en milieu.
Nadere informatie: EcoMare, Pierre Bonnet & Renée Smal, 0222-317741, pierreb@ecomare.nl / renees@ecomare.nl
De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.