Streekmerk Waddengoud waarborg Texels lamsvlees

Gepubliceerd op 21 juni 2004Militaire activiteitenAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

Texel

Waddengoud wordt het streekmerk dat waarborgt dat Texels lamsvlees daadwerkelijk van het eiland komt. De Stichting Waddengroep heeft zich samen met de Stichting Stimulering Texels Product, in overleg met onder meer de Texelse schapenhouderij, ingezet voor deze echtheidsgarantie. Het eerste certificaat wordt afgegeven aan veehouder Marcel Witte van boerderij Concordia, tijdens de eerste Texelse Lamsvleesdag die zondag 27 juni op Klif in Den Hoorn wordt gehouden.

Hoewel steeds meer restaurants op het eiland echt Texels lamsvlees op de menukaart hebben staan, zijn er nog steeds eethuizen die hun gasten lamsvlees van elders voorzetten. Om de gasten de zekerheid te geven dat wat er op het bord ligt daadwerkelijk in een Texels weiland heeft gelopen, is een systeem ontwikkeld dat de echtheid garandeert en het streekpoduct daarmee een meerwaarde geeft.

De certificatie wordt gedaan onder de richtlijnen van Streekproducten Nederland, een landelijke onafhankelijke organisatie www.erkendstreekproduct.nl.

De uitvoering is in handen van de Stichting Waddengroep. Dit is een organisatie waarin onder meer Marc van Rijsselberghe actief is en die zich bezighoudt met het stimuleren van duurzame regionale producten in de Waddenstreek. Dat gebeurt onder meer via marketing, afzetbevordering en nieuwe teelten. Om voor het regiokeurmerk Waddengoud in aanmerking te komen, moet het Texels lamsvlees aan een waslijst aan voorwaarden voldoen.

Klik hier voor het hele artikel