Stichting De Noordzee: verzinken Assi Euro Link verkeerd signaal naar maatschappij

Gepubliceerd op 2 april 2004Natuur en LandschapAangemaakt door INP Nieuwsbank

Utrecht

Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging zijn teleurgesteld over het laten verzinken van het wrak van de Assi Euro Link. De milieuorganisaties vinden dit een verkeerd signaal naar de maatschappij. Eelco Leemans, scheepvaartdeskundige van Stichting De Noordzee: Terwijl er in Nederland allerlei initiatieven zijn tegen klein en groot zwerfafval stemt de overheid toe dat een compleet schip op de Noordzee bodem achterblijft.

Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging vinden dat scheepseigenaren volledig aansprakelijk moeten worden gesteld voor het opruimen van wrakken en verloren lading. De milieuorganisaties hopen dan ook dat de wrakkenconventie, waaraan de IMO werkt, met spoed wordt afgehandeld.

Vorig jaar heeft de toenmalige minister De Boer van VenW gezegd dat het wrak geborgen zou worden. De huidige minister Peijs kiest toch voor het verzinken van het wrak. Hoewel de olie uit het wrak is gehaald worden andere gevolgen voor het milieu nauwelijks meegenomen in de afweging. Rijkswaterstaat stelt dat zij voor het blok staat door de 'buiten proportionele aanneemsom'. Stichting De Noordzee vindt het overigens terecht dat dit is gemeld bij de NMA.