Skelet bultrugwalvis na weerstand toch naar Texel

Gepubliceerd op 28 juni 2004Natuur en LandschapAangemaakt door www.texel-plaza.nl

EcoMare heeft ondanks het verzet van een groepje Vlielanders het eigendom van het skelet van de bultrugwalvis zekergesteld.

Nadat burgemeester Rob van der Mark het karkas aan EcoMare had toegezegd, eiste een aantal boze Vlielanders het karkas op. Ook toonde het Natuurmuseum op Vlieland ineens belangstelling.

EcoMare wist het museum echter te overtuigen van het nationaal-wetenschappelijk belang van een snelle berging en conservatie. "Zij zagen in dat het eigendom minder belangrijk was dan het behoud van het zeldzame skelet", zegt EcoMare's Henk Brugge. Brugge maakte deel uit van het acht man sterke team dat de walvis vrijdag ontleedde.

Het duurde vijf uur voordat het weer opge-graven dier van zijn speklaag was ontdaan.

's Avonds deed zich op de haven een probleem voor, toen de veerbootkapitein de aanhanger met botten niet wilde vervoeren.

Brugge: "De lucht stond hem niet aan. Door de vloeistofdichte vloer viel de stank wel mee, maar de man was niet te overreden."

Daardoor is het karkas in de haven achtergebleven en moest EcoMare op zoek naar een alternatieve vervoerder. Dat is gelukt: een Vlielander schipper is bereid gevonden het karkas maandag naar Harlingen te varen.

Vervolgens zal de Friese Chris Walen het skelet in opdracht van EcoMare prepareren.

Het zal zeker nog driekwart jaar duren eer het geraamte op Texel te zien zal zijn. "Het skelet moet nog in elkaar gezet worden en we moeten een geschikte ruimte vinden en inrichten", zegt Brugge. "Dat kost tijd."

Op Vlieland is alle kinnesinne verdwenen. Zaterdag spoelde daar opnieuw een walvis-achtige aan, een potvis. En die blijft er.