Schiermonnikoog blijft voorlopig deels Gronings (3)

Gepubliceerd op 24 november 2004OverheidAangemaakt door ANP

GRONINGEN

Schiermonnikoog blijft voorlopig voor een deel in handen van de provincie Groningen. Het grootste deel van het eiland valt onder Friesland, maar omdat het waddeneiland door zandafzettingen langzaam naar het oosten opschuift, is het deels in Groningen komen te liggen. De provincie Friesland heeft daarom met Groningen afgesproken om het oostelijk deel van het eiland aan te kopen.

De gemeente Schiermonnikoog houdt de tweedeling van het eiland echter nog wat langer in stand. Het bestuur van het eiland weigert vooralsnog een bedrag van 46.000 euro compensatie over te maken naar de Groningse gemeente Eemsmond, waaronder een deel van het waddeneiland nu valt. Hierdoor kan de grenscorrectie niet zoals gepland op 1 januari ingaan. Wanneer de herindeling er nu komt, is niet bekend.

De Groningse gedeputeerde H. Bleker begrijpt weinig van de halsstarrigheid van het eilandbestuur. "Het gaat om een zeer laag bedrag aan compensatie. Als de burgers van Schiermonnikoog wisten hoe moeilijk hun college van B en W en gemeenteraad doen, dan zouden ze in rijen opstomen naar het gemeentehuis." De gedeputeerde laat weten dat Schiermonnikoog desnoods gewoon welkom is in de provincie waar ook de veerboot naar het waddeneiland aanlegt: Groningen.

Burgemeester B. Swart van Schiermonnikoog neemt het voorstel van de Groningse gedeputeerde niet al te serieus. "Bleker laat zich wel vaker gelden als grapjas." Swart gaat ervan uit dat heel het eiland uiteindelijk weer op Friese bodem komt te liggen. "Dat levert de meest duidelijke situatie op. Het college van B en W laat echter op dit moment uitzoeken of in het verleden tot soortgelijke grenscorrecties is besloten. We willen weten hoe dat eerder is opgelost." Pas daarna beslist het eiland of er een geldbedrag aan de gemeente Eemsmond betaald wordt.