Schepen in problemen op IJsselmeer en Wadden

Gepubliceerd op 20 augustus 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door ANP

DEN HELDER

De harde wind op het IJsselmeer, de Waddenzee, Markermeer en Lauwersmeer heeft de Kustwacht donderdagmiddag handenvol werk bezorgd. Reddingsboten moesten vanaf het middaguur bijna twintig keer assistentie verlenen, veelal aan pleziervaartuigen die in de problemen waren gekomen.

De veerboten van en naar Terschelling en Ameland liepen vertraging op. Een met graniet beladen duwbak raakte op het IJsselmeer in de problemen. Na 15.00 uur nam de wind af en werd het iets rustiger voor de reddingsdiensten. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Bij de pleziervaart assisteerden de reddingsboten vooral jachten met uitgevallen motoren, afgedreven bijbootjes en vaartuigen met onvoldoende krachtige motoren om tegen de harde wind te kunnen varen.

Volgens het KNMI had ons land te maken met een kleine, in activiteit afnemende, storing die naar het noordoosten wegtrok. In het noordelijke kustgebied waaide het vanuit het zuidwesten stormachtig. Elders langs de kust en op het IJsselmeer is de wind afgenomen tot krachtig. Rondom de storing kwamen buien met zware windstoten voor. Vanuit het zuiden nemen wind en buiigheid in de loop van de avond steeds meer af.

Bij Terschelling was de veerboot Midsland op een havendam gelopen door de harde wind. De schade bleek miniem en het vaartuig kon eindbestemming Harlingen toch met enige vertraging bereiken. De veerboot werd tijdens de afvaart van 13.30 uur wegens de harde wind door een sleepboot uit de haven van Terschelling gesleept. Door een communicatiestoring voer de veerboot vol gas achteruit en knalde tegen de veerdam. Ook de veerboot van Ameland had enige vertraging opgelopen. Wegens de harde wind ging het afmeren lastig.

Tussen Urk en het Friese Lemmer was een duwbak met 1500 ton graniet aan boord op het IJsselmeer in de problemen geraakt. Het gevaarte dreef lange tijd met de kop in de wind, maar lag goed verankerd. Hierdoor kon het zinken worden afgewend. De bemanningsleden van de duwboot achter de bak hadden de zware lading losgekoppeld, omdat hun schip de massa niet meer kon houden. Rond 21.00 uur werd de bak weer vastgekoppeld en kon de duweenheid verder varen naar veilige haven.

Op de Noordzee viel de overlast mee. Wel had een Russisch opleidingsschip met dertien opvarenden aan boord last van stuurproblemen. Een vissersboot sleepte het schip naar de haven van Scheveningen.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten zijn er op de weg door het weer geen ongelukken van betekenis gebeurd. Op Lowlands moest een van de zeven tenten aan de vooravond van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen worden vervangen. Door windstoten was het doek van de kleinste tent gescheurd. Reparatie was niet mogelijk.