Ook schelpdiervisserij op Noordzee aan banden (2)

Gepubliceerd op 29 september 2004Aangemaakt door ANP

DEN HAAG

Minister Veerman wil ook de schelpdiervisserij op de Noordzee aan banden leggen. Hij trekt nadrukkelijk het initiatief naar zich toe. De overheid zal zelf de eerste stap moeten zetten. Het huidige aantal vergunningen is te groot om de sector zelf tot een "verantwoord visstandbeheer" te laten komen, blijkt uit een vertrouwelijk stuk van het ministerie van Landbouw waarover het ANP beschikt.

Omdat de kokkelvisserij vanaf 2005 niet meer actief mag zijn op de Waddenzee houdt het ministerie rekening met een "toename van de visserijdruk" in de Noordzee-kustzone. De verwachting is dat het vissen naar de belangrijkste schelpdiertjes spisula en ensis zal groeien.

Deze visserij telt momenteel 36 vergunninghouders. Een groot deel daarvan bestaat uit 'slapende vergunningen' omdat de eigenaar zijn brood in de Waddenzee of Deltawateren verdient. Meer eisen aan bijvoorbeeld de mosselvisserij in die wateren kan die vissers echter weer terug naar de Noordzee drijven.

Met behulp van een nieuw vergunningensysteem wil Veerman voorkomen dat de natuur in het kustgebied te veel schade oploopt.

Bij spisula- of ensisvisserij bewerken de korren net als voor de kokkels dusdanig de bodem, dat bij meer visserij dan nu "schade aan ecologische waarden" niet is uitgesloten.

Vanaf volgend jaar, zo beoogt de minister, kan een visser alleen nog een vergunning krijgen voor de schelpdiersoort waarop hij de afgelopen tien jaar "in belangrijk mate" en "aantoonbaar" heeft gevist.

Voor de kokkelvisserij worden geen nieuwe vergunningen afgegeven. Hoe het eerder ingenomen kabinetsstandpunt over de kokkelvissers in het Waddengebied zal doorwerken naar andere delen van de visserij, is nog niet duidelijk. In het stuk staat dat het gebruikte vistuig voor de spisula "vergelijkbaar/identiek" is met die voor de kokkels. De schadelijke vismethode heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verbanning van de sector per 2005. Bij iedere vergunning zal gekeken worden of deze in lijn is met de Vogel- en Habitatrichtlijn.

Het bestaande schelpdiervisserijbeleid liep dit jaar af. Minister Veerman wil dit najaar de koers voor de komende jaren vastleggen.