Sail 2008 definitief in Den Helder

Gepubliceerd op 23 april 2004RecreatieAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noordhollands Dagblad)

Den Helder

Sail 2008 heeft plaats in Den Helder. 's Werelds grootste meerdaagse zeilevenement heeft definitief voor de marinestad gekozen. Een speciaal comité heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Den Helder vormt niet alleen het toneel van de allergrootste tallships, tegelijkertijd fungeert het Marsdiep als de finishplaats van een mondiale zeilrace die in Liverpool begint en via Noorwegen in Den Helder eindigt. Die combinatie van verzamelplaats en finishplaats is volgens ingewijden bijzonder.

Burgemeester van Den Helder J. Staatsen is euforisch. Niet alleen als burgemeester maar vooral ook in zijn rol als voorzitter van de Stichting Sail die al jaren ijvert voor de komst van Sail 2008. "Dit nieuws kunnen we op dit moment natuurlijk goed gebruiken. Een geweldige opsteker. Vooral door die combinatie met de aanwijzing tot finishplaats", aldus Staatsen.

De burgemeester doelt op het geannuleerde bezoek van prins Willem-Alexander bij de opening van het nautisch themapark Cape Holland. Dit gebeurde vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar 'onregelmatigheden door ambtenaren van de gemeente Den Helder'. Dat heeft de stad de afgelopen dagen landelijk een twijfelachtig imago opgeleverd, geeft Staatsen toe. "Daarom is het zo geweldig dat dit nu bekend is gemaakt. Een beter moment kan ik me niet voorstellen. We hebben de afgelopen jaren geweldige geijverd voor de komst van Sail 2008 en nu dat is gelukt, kan het niet meer stuk. Dit is echt geweldig om te horen."

Delfzijl

Met de definitieve uitverkiezing laat Den Helder vijf concurrenten achter zich. Daaronder is ook Delfzijl, dat samen met Den Helder de afgelopen maanden was doorgedrongen tot de laatste drie. Enkele weken geleden onthulde Staatsen nog met enige trots dat 'de kansen van Den Helder met de dag stegen'. Daarop probeerde wethouder R. Waltmann in zijn bijzijn het optimisme nog wat te temperen 'voor het geval Den Helder er toch naast zou grijpen'. Maar nu heeft Staatsen dan toch een grote prijs.

Bereikbaarheid

Esther Cremer van de VVV in Alkmaar verwacht dat het evenement een impuls betekent voor het toerisme in heel Noord-Holland. Ze voorziet dat watersportliefhebbers zich niet beperken tot een dagje schepen kijken in Den Helder. "Veel zullen een week vakantie in Noord-Holland boeken en dagtrips naar Den Helder maken. Door onze provincie als watersportgebied te profileren, kunnen we de toerist aan ons binden. Maar dan zal er wel wat aan de infrastructuur moeten gebeuren. De N9 tussen Alkmaar en Den Helder slibt in een druk zomerweekeinde al dicht. Als we zo'n groot evenement als reclame willen gebruiken, moet de bereikbaarheid van de Noordkop voor die tijd worden verbeterd."