Meer ruimte voor boren onder Waddenzee

Gepubliceerd op 15 maart 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

Voor boren naar gas onder de Waddenzee moet meer ruimte komen. Tot die conclusie komt een adviescommissie in een nog vertrouwelijk rapport aan het kabinet. Bronnen rond het onderzoek hebben dat zaterdag bevestigd.

Volgens het rapport bestaan er weinig risico's voor de natuur als er schuin vanaf de wal onder de Waddenzee naar gas wordt

geboord. De adviescommissie, onder leiding van PvdA'er Wim Meijer, bepleit verder extra investeringen in het waddengebied, onder meer gefinancierd uit de extra opbrengsten van de gaswinning. De commissie brengt eind maart verslag uit. De regionale economie in het noorden zou volgens haar moeten meeprofiteren van de extra miljarden euro's die door de extra gaswinning vrijkomen.

D66-leider Dittrich heeft de leden van zijn partij zaterdag opgeroepen genuanceerd te denken over het boren naar gas onder de Waddenzee. "Laat de feiten spreken en kom pas daarna met een afgewogen oordeel", hield hij het congres van zijn partij voor.

Boren onder de Waddenzee is binnen de coalitie een heet hangijzer. De VVD is voor boren naar gas in dit natuurrijke gebied,

maar D66 tegen. Het regeerakkoord laat de mogelijkheid open, vanaf land schuin onder de Waddenzee te boren, maar stelt ook dat naar een nieuw moratorium moet worden gestreefd, een overeenkomst met oliemaatschappijen om de komende tien jaren niet te boren. Dittrich noemde zaterdag een moratorium niet goed. "We slepen ons van moratorium naar moratorium en de Waddenzee is daar de dupe van."

De commissie Meijer adviseert niet alleen over gasboringen, maar ook over kokkelvisserij, scheepvaart en militaire oefeningen.

Volgens Dittrich is een ding duidelijk: "Als we niets doen, zal de situatie verder verslechteren." Hij vindt dat de impasse moet worden doorbroken.

De voorspelbare reacties van voor- en tegenstanders van boren naar gas onder de Waddenzee worden al voorbereid, voordat de

commissie over enkele weken met haar rapport komt, aldus Dittrich. Hij riep zijn partijgenoten op dat niet te doen, maar een discussie te beginnen na het verschijnen van het rapport.

Milieubeweging Greenpeace is "verbijsterd" over de richting die de commissie-Meijer kiest. "Nederland staat in zijn hemd", zegt een woordvoeder. Volgens hem is de natuur in de Waddenzee sterk achteruitgegaan door onder meer visserij, vervuiling en inpoldering. "Er is grootschalig achterstallig onderhoud. Het is echter van de zotte om dat te willen betalen met een extra schadelijke activiteit: gaswinning."