Risico uitzetten zeehonden onderschat

Gepubliceerd op 8 november 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

LEIDEN

Groepen zeehonden in de Waddenzee lopen gevaar wanneer zij te maken krijgen met soortgenoten uit een zeehondencreche of dierentuin. De Europese kustvereniging EUCC wil het uitzetten van zeehonden daarom "zo snel mogelijk" beindigen.

De vereniging, waar onder meer de Waddenvereniging en Ecomare bij zijn aangesloten, wil een herstelplan voor de Waddennatuur met daarin meer aandacht voor de zeehonden. De dieren in de natuur lopen het risico virussen op te lopen van soortgenoten die na opvang uitgezet zijn op het Wad. Volgens EUCC wordt dat gevaar voor de populatie onderschat. "Zeehonden als Hannes kunnen het Waddenecosysteem mogelijk grotere schade toebrengen dan de nu geplande gaswinning", meent EUCC.

Lenie 't Hart van Zeehondencreche Pieterburen is "verbijsterd" over de oproep van de kustvereniging. De EUCC gaat volgens haar volledig voorbij aan het onderzoek en de controle van de dieren en de waarborgen en procedures bij het uitzetten van de zeehonden in de natuur.

Wanneer de vereniging de wilde zeehonden daadwerkelijk wil beschermen tegen het virus zijn volgens 't Hart drastischer maatregelen nodig. "Alle honden moeten dan van het strand. Er leven vossen in de kwelders, die moeten dan weg. En er mag geen mens meer zwemmen in de Waddenzee."