Rijkswaterstaat verlegt betonning vaargeul Stortemelk: haven Harlingen beter bereikbaar

Gepubliceerd op 19 april 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door Provincie Fryslan

Harlingen

Niet langer wachten op hoog water bij Harlingen

Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland heeft donderdag 15 april de betonning verlegd van het Stortemelk naar een diepere, meer noordelijk gelegen vaargeul. Diepstekende schepen hoeven hierdoor niet meer te wachten op de top van hoogwater om richting de haven van Harlingen te varen.

Het havenbedrijfsleven ervaart al jaren problemen in de route Stortemelk – Harlingen. Het vraagt erg veel inspanning van zeeloodsen en stuwadoren om een diepstekend schip met precies de juiste hoeveelheid lading, op precies het goede moment qua getij, langs precies de goede route door de geul te laten varen. Dit heeft zijn weerslag op de voor Harlingen zo belangrijke economische ontwikkeling van de haven en de regionale werkgelegenheid. Maar dat niet alleen, ook de veiligheid komt in het geding.

Provincie content met aanpak Rijkswaterstaat

De twee knelpunten in de buitendrempel (kaartje) van deze vaarroute zijn met het verleggen van de betonning opgelost. De provincie is dan ook zeer content met de constructieve wijze waarop Rijkswaterstaat deze problematiek heeft aangepakt. In het afgelopen jaar is onder aanvoering van gedeputeerde Andriesen overleg gevoerd met Rijkswaterstaat, het havenbedrijfsleven van Harlingen, het gemeentebestuur en de Waddenvereniging over het oplossen van problemen in de vaargeul Stortemelk-Harlingen. De oplossing die Rijkswaterstaat nu heeft gevonden, is een grote stap vooruit.