Record aantal broedende lepelaars op Texel

Gepubliceerd op 19 mei 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Tijdens tellingen van Staatsbosbeheer aan de hand van luchtfoto’s bleek dat er een ongekend groot aantal lepelaars broedt in het reservaat De Geul in het Nationaal Park Duinen van Texel.

Er zijn zeker 191 broedparen tegen 129 in 2003, variërend van vogels met bijna vliegvlugge jongen tot paren die nog maar net begonnen zijn. In De Muy valt het aantal tegen, 5 of 6 paar, terwijl er hier vorig jaar nog 21 paar waren. Mogelijk is concurrentie om nestplaatsen met de in aantal toenemende aalscholvers een oorzaak. Ook is het mogelijk dat andere plekken, dichter bij hun voedselgebied ( het Wad) aantrekkelijker zijn geworden. Op De Schorren heeft Natuurmonumenten 35-40 paar te gast. Bij elkaar broeden er op Texel dus ongeveer 240 paar, een record aantal.

In 2003 broedden er in totaal 2003 lepelaars in Nederland. Dit was 200 minder dan het jaar ervoor. Waarneming aan lepelaars met kleurringen geven aan dat vorig jaar een deel van de vogels niet naar Nederland is teruggevlogen. Mogelijk omdat onderweg de omstandigheden niet goed genoeg waren. Deze groep is dit jaar wel teruggekomen, landelijk wordt ten opzichte van 2003 een stevige toename waargenomen.

Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg, het merendeel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.