Raad van State sluit boek kokkelvisserij

Gepubliceerd op 14 september 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

De Raad van State heeft de kokkelvissers de laatste kans ontnomen om uit te varen en 8000 ton schelpdieren uit de Waddenzee te halen. Het bestuursrechtscollege heeft dinsdag het verzoek van de kokkelvissers om het visverbod tijdelijk op te heffen van de hand gewezen.

De Raad van State sluit niet uit dat de kokkelvisserij dit najaar toch "significante negatieve effecten" op het natuurgebied de Waddenzee zou hebben. Op basis van de vorige week gepubliceerde uitspraak van het Europese Hofvan Justitie in Luxemburg moet Nederland daarom de kokkelvisserij verbieden. Het ministerie van Landbouw wilde de kokkelvissers wel nog een keer een vergunning geven om dit najaar vissen.

Met de uitspraak dinsdag valt definitief het doek voor de kokkelvissector. Het kabinet besloot al vanaf 2005 geen kokkelvisserij meer toe te staan in het Waddengebied.

Vorige week nog bepaalde het Europese Hof dat Nederland alleen vergunningen voor kokkelvisserij mag geven wanneer met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd wordt dat de toestemming het beschermde natuurgebied de Waddenzee geen significante schade toebrengt. Volgens de kokkelvissers en het ministerie zijn er dit jaar zoveel kokkels dat na het opvissen van 8000 ton meer dan voldoende overblijft voor de vogels.

Een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, de Vogelbescherming en Wilde Kokkels, vreest wel degelijk aanzienlijke schade. De visvergunning voor 8000 ton zal volgens hen hoe dan ook leiden tot een verdere achteruitgang van wadvogels zoals eidereenden en scholeksters. De Raad van State deelt de twijfel van de natuurorganisaties.

Nu de kokkelvissers geen gebruik mogen maken van hun vergunning, lijden zij flinke schade. De sector schat het nadeel voor dit najaar op minimaal 70 miljoen euro. Voor de volgende jaren lopen de schattingen uiteen van 100 tot meer dan 200 miljoen euro. Het kabinet laat een aparte commissie onderzoek doen naar een schadevergoeding voor de kokkelsector.