Raad van State geeft mosselvissers ongelijk
Uitspraak kan gevolgen hebben voor huidige visserij
Het Ministerie van LNV heeft in 2002 een vergunning voor mosselvisserij in de Waddenzee terecht geweigerd. De Producentenorganisatie Mosselcultuur heeft in dat jaar een aanvraag ingediend om op de wadplaten te mogen vissen. De Raad van State heeft in een bodemprocedure het Ministerie in het gelijk gesteld.
De mosselvisserij op de droogvallende delen van de Waddenzee is sinds 1993 verboden. Als gevolg hiervan heeft de oppervlakte mosselbank zich hersteld van nagenoeg niets in 1992 tot 2500 hectare in 2002. De Producentenorganisatie Mosselcultuur heeft in dat jaar een aanvraag ingediend om 20 miljoen kilo mosselzaad van de wadplaten weg te mogen vissen. Volgens de vissers gaat het hierbij vooral om jonge banken die anders toch weg stormen. De verplaatsing van mosselzaad naar de kweekpercelen zou er bovendien voor zorgen dat er meer voedsel beschikbaar komt voor de Eidereend.
De Raad van State heeft in een bodemprocedure de argumenten van de Producentenorganisatie afgewezen. Volgens de uitspraak (15 december 2004, zaaknummer 200403485/1) maken de mosselbanken een reele kans om tot stabiele banken uit te groeien. Volgens het beleid dienen dergelijke zich ontwikkelende banken vrij te blijven van bevissing. De Raad is bovendien van mening dat het voordeel voor de Eidereend niet is aangetoond:
Uit de stukken en het verhandelde ter zitting is gebleken dat het mosselzaad wordt opgevist en elders in de Waddenzee wordt gekweekt met als doel later mossels op te vissen. Het enkele feit dat niet is uitgesloten dat Eidereenden ook foerageren op kweekplaatsen in de Waddenzee, betekent echter niet dat Eidereenden met de verplaatsing van het mosselzaad beter af zijn ten opzichte van de situatie dat het mosselzaad niet wordt verplaatst.
De uitspraak van de Raad van State kan gevolgen hebben voor de huidige mosselvisserij in de diepere delen van de Waddenzee. Het ministerie van LNV heeft onlangs de voedselreservering voor Eidereenden afgeschaft. Volgens het nieuwe beleidsplan "Ruimte voor zilte oogst" zorgt mosselkweek voor een toename van de biomassa in de Waddenzee. De Eidereenden moeten voortaan hun voedsel op de kweekpercelen bemachtigen.
Uit het wetenschappelijke EVA 2 rapport blijkt echter dat mosselkweek alleen in mosselrijke jaren voor een toename van de hoeveelheid biomassa kan zorgen. In jaren met weinig mosselen neemt de hoeveelheid voedsel voor de vogels juist af. De mosselvissers dienen ieder jaar een nieuwe vergunning op grond van de natuurbeschermingswet aan te vragen. Komend voorjaar wordt de eerste vergunning op grond van het nieuwe beleid verleend.