'Ambtenaren moeten niet zeuren'. Lenie 't Hart boos na nieuwe 'aanval' LNV

Gepubliceerd op 17 februari 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in het Friesch Dagblad)

Lenie 't Hart is boos. Terwijl haar zeehondencrèche in Pieterburen uitpuilt met zieke dieren, zijn ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze weken opnieuw begonnen met hun pleidooi voor een beperkte opvangregeling.

De natuur moet bepalen welke zeehond een ziekte overleeft en welke niet, zei beleidsmedewerker G. van Brakel van LNV vorige week op Terschelling op een discussieavond over het waddenzeebeleid. "We moeten er niet te veel mee omprutsen." Donderdag zal hij op Vlieland nog eens hetzelfde verhaal houden, vreest 't Hart. "Ik vind dat zo kinderachtig", zegt ze. "Die ambtenaren moeten eens ophouden met zeuren. Vorig jaar kwamen ze aan met hun 'Leidraad voor de opvang'. Ik zou een zeehond die buiten een natuurgebied lag wel mogen helpen, maar zijn broertje aan de andere kant van het bordje 'natuurgebied', niet. Ik vind dat van de gekke. En de Tweede Kamer gelukkig ook. Die heeft unaniem een motie aangenomen waarin stond dat ik alle dieren mag helpen die volgens onze mensen een kans hebben."

De ambtenaren van LNV kregen op Terschelling meteen al de wind van voren van zeehondenhelper Hessel Wiegman. 't Hart valt hem bij. "De natuur moet zijn werk doen. Dat vind ik ook. Maar de meeste dieren worden niet ziek door natuurlijke oorzaken, maar door de vervuiling die wij mensen hebben veroorzaakt. Ik vind dat wij die dieren niet aan hun lot mogen overlaten. Ik zou pas bezig zijn de soort te verzwakken als ik een zeehond met een hartafwijking zou gaan opereren."