PvdA onveranderd tegen gaswinning in Waddenzee

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door PvdA (via INP Nieuwsbank)

Bewaar het gas tot nieuwe technieken winning zonder bodemdaling mogelijk maken.

De PvdA concludeert na lezing van het rapport van de Commissie Meijer dat er géén wetenschappelijke feiten zijn toegevoegd aan alles wat al bekend was over de risico's van gaswinning in de Waddenzee. Die feiten leidden in 1999 en nogmaals in 2002 tot het oordeel dat de risico's te groot zijn om tot gaswinning over te gaan. Zonder nieuwe feiten is er geen reden om dat oordeel te wijzigen.

De PvdA steunt wél de aanbevelingen van de Commissie Meijer om fors te investeren in de natuur van het Waddengebied. Ook het advies om op termijn de visserij in het gebied aan duurzame voorwaarden te binden kan op instemming van de PvdA rekenen, al vinden we de overgangsperiode van 7 jaar die de commissie daarvoor stelt wel lang.

De PvdA begrijpt echter niet waarom de Commissie Meijer adviseert om de Waddenzee bloot te stellen aan een nieuwe bedreiging: gaswinning. De commissie presenteert dit als een mogelijkheid om extra geld te genereren voor het Waddengebied. Diederik Samsom: "Dat is een perverse deal. Daarmee zou de Waddenzee het enige natuurgebied zijn dat zijn eigen geld moet verdienen. We moeten in Nederland bereid zijn om in de keuze tussen natuur en economisch gewin ook eens te kiezen voor natuur. Dat geldt bij uitstek voor de Waddenzee".

De PvdA maakt zich bovendien zorgen over het voorstel om extra aardgasbaten te genereren door het Waddengas niet te gebruiken in de Nederlandse energievoorziening maar te exporteren voor extra inkomsten. Daarmee wordt gebroken met de uitgangspunten om zorgvuldig en zuinig om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen. Het zou verstandiger zijn om het Waddengas te bewaren als reserve voor de toekomst. Er worden nu technieken ontwikkeld om gas te winnen zonder bodemdaling, door injectie van CO2 in de gasvelden. Diederik Samsom: "Over 10 of 15 jaar zijn die technieken beschikbaar en kun je gas winnen zonder bodemdaling en broeikasgassen in de grond opslaan. Ik roep het kabinet en andere partijen op zich hier eens op te bezinnen en het niet nu te verpatsen".