PvdA: Noordzeegas goed alternatief voor Waddengas

Gepubliceerd op 10 juni 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

Leeuwarden

De Friese PvdA zegt meer gaswinning uit de Noordzee een goed alternatief te vinden voor de winning van gas uit de Waddenzee.

Dit zou kunnen door het belastingvoordeel dat tot vorig jaar bestond om kleine velden aan te boren, opnieuw in te voeren. Oliemaatschappijen exploiteren steeds minder kleine gasbellen, sinds daar geen belastingvoordeel meer tegenover staat..

In een brief aan EZ-minister Brinkhorst geeft de PvdA aan dat Noordzee-gaswinning minder hinderlijk voor de natuur is. Ook staatssecretaris Wijn van financiën krijgt hierover een brief van de PvdA. Volgens de PvdA-statenfractie is in de Noordzee evenveel aardgas te winnen als het kabinet nu onder de Waddenzee wil winnen.

Staatssecretaris Wijn heeft al eerder in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven het belastingvoordeel eventueel weer in te stellen voor het winnen van gas uit de Noordzee, maar het besluit daarover niet gekoppeld aan de discussie over het waddengas.

Een woordvoerder van de NAM geeft aan dat herinvoering van dit belastingvoordeel mooi is, maar dat de NAM ook nu al op zoek is naar Noordzeegas, ook al is dit minder rendabel. De NAM wil ook geen keuze maken, maar gas winnen uit zowel de Noordzee als de Waddenzee.