Provincie stimuleert 15 toeristische en recreatieve projecten

Gepubliceerd op 24 november 2004RecreatieAangemaakt door Provincie Fryslan (via INP)

Op 19 juni 2002 hebben provinciale staten de Verordening toerisme en recreatie Fryslan vastgesteld. Deze verordening regelt, kort gezegd, de verdeling van provinciale subsidies voor projectaanvragen die het toeristisch en recreatief aanbod in Fryslan versterken.

In de verordening wordt gesproken over twee indieningtermijnen te weten 1 juli tot 1 oktober en 1 januari tot 1 april. De indieningtermijn voor de 1e tender 2005 sloot op 1 oktober 2004; in totaal zijn 39 aanvragen aangemeld, 1 project is ingetrokken. Het deelplafond voor deze tender bedraagt E 412.468,-. De aan de voorwaarden van de verordening voldoende projecten vragen een subsidiebedrag van E 880.801,50.

Gedeputeerde Staten hebben op 16 november, mede op advies van de gebiedsplatforms van Plattelansprojekten, 15 projecten (geheel of gedeeltelijk) gehonoreerd; 5 projecten zijn als reserveproject aangewezen, 6 projecten worden op inhoudelijke gronden afgewezen omdat deze niet passen in de doelstelling van de Verordening toerisme en recreatie Fryslan; 12 projecten worden afgewezen omdat er niet voldoende middelen beschikbaar zijn.

Korte toelichting op een aantal van de gehonoreerde projecten:

Aanleg educatieve speelroute Hollumerbos 'het verdwenen spoor'.

Door middel van een aantal speelelementen en infoborden wordt een educatieve- en speelroute in het Hollumerbos aangelegd, waardoor de geschiedenis van het eiland en Hollum kan worden ontdekt. De kosten van de aan te leggen route bedragen E 79.767,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 18.633,50.

Ameland adventure run.

Op 11 december 2004 vindt voor de eerste keer op Ameland de halve marathon (wedstrijd + recreatieloop) en een scholierenloop van 2,5 km. plaats. Dit evenement zal (voortaan) jaarlijks in december worden gehouden. Kosten van de Ameland Adventure Run worden geraamd op E 16.233,-. Toegekende bijdrage E 4.500,- met nadrukkelijke vermelding dat deze eenmalig is en dat voor jaarlijks terugkerende activiteiten niet (nogmaals) een beroep op de verordening kan worden gedaan.

Voorzieningen tbv vaarroute Bolsward - Harlingen.

T.b.v. de vaarroute Bolsward Harlingen dienen enkele deelprojecten in de gemeente te worden uitgevoerd (vervangen lieren in de Kleine Sluis, aanlegvoorziening Zuidoostersingel, sanitaire voorzieningen en een trailerhelling voor kleine boten). De totale kosten van de aan te brengen voorzieningen worden geraamd op E 575.560,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Wad en dorpen: Wierum, Nes en Peasens-Moddergat.

Dit project omvat een groot aantal voorzieningen in en rond de dorpen Wierum, Nes en Peasens-Moddergat (verbetering dorpspleinen, parkeerplaatsen (o.a. bij garnalenfabriek, wadloopcentrum), verkeersveiligheid (oversteek 't Fiskershuske naar zeedijk), wandel- en fietspaden, aanbrengen beplanting) die niet alleen de leefbaarheid ten goede komen maar ook het toerisme bevorderen. De kosten van het project worden geraamd op E 850.000,- incl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Fietsonderdoorgang Blikvaartbrug in N383 tussen Berlikum en St. Annaparochie.

In het wegvak N383 zal ter hoogte van de Blikvaartbrug een fietsonderdoorgang worden gerealiseerd. Geraamde kosten E 125.000,-. Toegekende bijdrage van E 40.000,-.

Verbreding fietspad West aan Zee - Midsland aan Zee.

Het fietspad van West aan Zee naar Midsland aan Zee van zal worden verbreed naar 2 meter. De kosten van het project worden geraamd op E 168.356,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.