Politie heeft haast met zendmast op Ameland

Gepubliceerd op 27 juli 2004VeiligheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

DEN HAAG

Politie, brandweer en ziekenbroeders op Ameland dreigen in problemen te komen als op het eiland niet snel een 53 meter hoge zendmast voor hun nieuwe communicatieapparatuur verrijst. Bezwaren die tegen de bouw van de antenne zijn ingebracht, moeten van tafel, meent het ministerie van binnenlandse zaken.

De Waddenvereniging ziet plaatsing van de mast bij de brandweerkazerne van Nes niet zitten omdat deze midden in een vogeltrekroute zou komen te staan. Daarnaast zou de mast het zicht in het Waddengebied verpesten.

Het ministerie van landbouw heeft op voorhand de al toegekende natuurvergunning geschorst, waardoor de bouw geen doorgang kan vinden. Dit in afwachting van een oordeel op de bezwaren. Binnenlandse Zaken heeft al om opheffing van die schorsing gevraagd.

De reden voor plaatsing van de mast is de overschakeling naar nieuwe portofoons van het C2000-systeem. Zonder nieuwe mast zou naast het nieuwe ook het oude systeem in werking moeten worden gehouden, omdat er anders witte vlekken ontstaan.

Maar volgens Binnenlandse Zaken levert dit communicatieproblemen op en is daarnaast erg kostbaar. Ook zou de kans op uitval erg groot zijn om,dat het oude systeem versleten zou zijn.

Een oplossing kwam van Staatsraad Bartel. Deze gaf aan dat antennebouwers alvast kunnen beginnen met de aanleg van kabels en het gieten van de betonnen ondergrond. De plaatsing van de antenne kan dan plaatsvinden als Landbouw in september met zijn oordeel komt.