Plan terugkeer oesters Waddenzee

Gepubliceerd op 31 maart 2004Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Interwad (gelezen in de Leeuwarder Courant

Leeuwarden

Onderzoeksinstituut Alterra onderzoekt de mogelijkheden van oesterkweek in de Waddenzee. Daarvoor is vergunning aangevraagd voor enkele percelen bij Texel en Vlieland..

Het Wad kan zich, als de proef slaagt, ontwikkelen tot een tweede Yerseke, waar de oesterkweek nu is geconcentreerd. Directeur Lindeboom, van Alterra Texel geeft aan dit wel kleinschaliger zal worden.

Honderd jaar geleden was er, vooral bij Texel, een bloeiende oesterkweek in de Waddenzee. Door overbevissing, ziekten en veranderende zeestromen zijn de oesters uit het Nederlandse deel van de Waddenzee verdwenen. Alterra wil in het Duitse en Deense Wad waar ze nog wel te vinden zijn, de kleine oesters opvissen en deze uitzetten op de zandbanken of in kooien op de aangevraagde percelen. Er moeten dan oesterbanken ontstaan die zichzelf in stand kunnen houden.

Men moet de platte oester niet verwarren met de Japanse oester die een stormachtige groei doormaakt in het waddengebied. Volgens Lindeboome is het een slechte ontwikkeling dat de Japanse oester de mossel- en kokkelbanken overwoekert. Daardoor is er minder voedsel beschikbaar voor vogels.